Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΡΙΝΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ



                                  Λύσεις σε δύσκολα προβλήματα αναπνευστικής δυσχέρειας

Της Αργυρώς Κυπραίου*

Α)  Σοβαρή σκολίωση ρινικού διαφράγματος, λοξή μύτη (severe septal deviation, crooked nose)
Ένα σκολιωτικό διάφραγμα εκ κατασκευής, εκ οξέως ή παλαιού τραύματος, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κλασική τεχνική ευθειασμού διαφράγματος.
Στην κλασική τεχνική ο χειρούργος θα χρειαστεί να αφαιρέσει ή να πετάξει μεγάλα τμήματα χόνδρου ώστε να κερδίσει αναπνευστικό χώρο. Το αποτέλεσμα είναι αφενός να κινδυνεύει η στήριξη της μύτης, να παρουσιάζεται καθίζηση της ράχης μετεγχειρητικά και να έχουμε πτώση στην κορυφή ρινός. Αφετέρου η μύτη δεν αναπνέει σωστά, αφού το διάφραγμα δεν ευθειάζεται στην άνω μοίρα του αλλά και η καθίζηση της μύτης δεν ευνοεί την αναπνοή.
Η λύση
 Στα  περιστατικά αυτά η λύση είναι να γίνει εξωσωματική πλαστική διαφράγματος (partial ή total). Έτσι, ο στραβός, παρεκτοπισμένος ή με κατάγματα τετράπλευρος χόνδρος αφαιρείται όλος έξω απ’ το σώμα και προετοιμάζεται στο χειρουργικό τραπέζι. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ισιώσουμε όλα τα τμήματα του ρινικού διαφράγματος χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές και κατά περίπτωση το απορροφήσιμο φύλλο PDS.
Η επανατοποθέτηση του νέου ακέραιου και ολόϊσιου ρινικού διαφράγματος έχει ιδιαίτερη σημασία και βασίζεται πάλι σε νέες τεχνικές. Χρειάζεται να στηριχθεί στην πρόσθια ρινική ακρολοφία στην οστέινη ράχη και τους άνω πλάγιους χόνδρους. Τα παραπάνω μπορεί να γίνουν με κλειστή ή ανοικτή προσπέλαση ανάλογα το περιστατικό.
Το κέρδος από την εξωσωματική διαφραγματοπλαστική είναι ότι έχουμε ένα νέο ευθειασμένο, ακέραιο ρινικό διάφραγμα και η μύτη επαναφέρεται σε ευθεία θέση.
Τέλος, είναι η απόλυτα ενδεδειγμένη τεχνική διεθνώς για τις σοβαρές αποκλίσεις διαφράγματος.

Β) Σύμπτωση των ρινικών βαλβίδων (Nasal value collapse)
Αφορά σε προβλήματα αναπνευστικής δυσχέρειας που προέρχονται, εκτός από το σκολιωτικό διάφραγμα, από τη σύμπτωση των πλάγιων ρινικών τοιχωμάτων (ρινικών βαλβίδων).
Είναι εξαιρετικά σημαντικό, σε αυτές τις περιπτώσεις, να γίνει σωστή προεγχειρητική εκτίμηση των περιστατικών, δηλαδή σωστή διάγνωση.
Πώς γίνεται; Με την παρακολούθηση και βιντεοσκόπηση της κίνησης των ρινικών τοιχωμάτων κατά την εισπνοή, καθώς και τη φωτογράφηση και καταγραφή του σχήματος των πλάγιων χόνδρων.
Η μη σωστή διάγνωση οδηγεί σε λάθος επεμβάσεις χωρίς σημαντικό αποτέλεσμα.
Η λύση
Αναλόγως της προεγχειρητικής εκτίμησης σχεδιάζονται εξατομικευμένες λύσεις για κάθε περιστατικό.
1) Τοποθετούνται μοσχεύματα χόνδρου από το διάφραγμα του ίδιου ασθενούς για ενίσχυση των έσω ρινικών βαλβίδων (batten)
2) Τοποθετούνται επιχείλια μοσχεύματα (rim) στις έξω ρινικές βαλβίδες.
3) Γίνεται αναστροφή των κάτω πλάγιων χόνδρων με ή χωρίς αντιμετάθεση αυτών (αλλαγή γωνίας και κυρτότητας) και τοποθέτηση νάρθηκα strut των κάτω πλάγιων χόνδρων από τον ίδιο ασθενή.
Αυτές είναι ενδεικτικές λύσεις αλλά ο εξειδικευμένος χειρούργος μπορεί να συνδυάσει αυτές και πολλές ακόμη τεχνικές συρραφής, που έχουν καταχυρωθεί διεθνώς στην επανορθωτική χειρουργική ρινός.
Ο στόχος είναι να έχουμε άριστα μετεγχειρητικά αποτελέσματα αλλά και μόνιμα με την πάροδο του χρόνου.
Οι χόνδροι του ίδιου ασθενούς αφομοιώνονται πλήρως και δεν απορροφούνται μετεγχειρητικά.
Να σημειωθεί ότι η ενίσχυση των τοιχωμάτων με τα μοσχεύματα των βαλβίδων batten και rim διαρκεί μόλις 15 λεπτά

·         Η Αργυρώ Κυπραίου είναι Χειρουργός ΩΡΛ, ειδικός λειτουργικής και επανορθωτικής ρινοπλαστικής
Επικοινωνία
Μπουμπουλίνας 31-33, Πειραιάς, τηλ. 210 4523738, 6932200011
www.faceanatomy.gr,
https://www.facebook.com/profile.php?id=100001562974268&fref=ts
http://www.youtube.com/channel/UCYLvcbEUyLQ2Jj4MEzHHvqQ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου